Plan na dzisiejszy dzień.? Jabłecznik.! A zatem, nie przebierając zbytnio w słowach, zabieramy się do działania. Start.!
Składniki
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy mannej
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
1,7 kg jabłek ( antonówki najlepiej, albo jakieś inne - byle były kwaśne )
1 paczkę cukru wanilinowego ( do posypania na starte jabłek w misce )
cynamon ( posypać na każdą warstwę jabłek )
3/4 kostki masła ( ok 170 g, należy pamiętać że masło do zamrażarki trzeba włożyć,żeby się łatwiej ścierało na sam koniec )
margaryna i bułka tarta ( do posmarowania i posypania blaszki/tortownicy)
Wykonanie
mąkę, cukier,
kaszę i proszek wsypać do jednej miski i wymieszać. następnie
podzielić mieszaninę na 3 równe części.
jabłka
obrać,zetrzeć na tarce na tych większych oczkach, posypać je
cukrem wanilinowym i wymieszać.
małą blaszkę ( taką kwadratową najlepiej ) albo małą tortownicę ( średnica ok. 23cm ) posmarować na bokach i na dnie cienką warstwą margaryny i posypać bułką tartą.
na dno wysypać jedną część suchych składników i rozłożyć na nią połowę potartych jabłek i posypać je cynamonem. następnie należy wysypać drugą część składników i rozłożyć na nie resztę jabłek, które również posypuje się cynamonem. potem wysypujemy na jabłka ostatnią część składników. wierzch ciasta równomiernie posypać masłem ( startym na tarce na dużych oczkach ). nagrzać piec do temperatury 180stC i w takiej temperaturze piec szarlotkę przez 60minut.
DOBRA RADA : jak placek będzie włożony do piekarnika, można położyć poziom niżej jakąś blaszkę ( tak asekuracyjnie, bo może z jabłek wyciekać sok i trochę tłuszcz z masła ).
małą blaszkę ( taką kwadratową najlepiej ) albo małą tortownicę ( średnica ok. 23cm ) posmarować na bokach i na dnie cienką warstwą margaryny i posypać bułką tartą.
na dno wysypać jedną część suchych składników i rozłożyć na nią połowę potartych jabłek i posypać je cynamonem. następnie należy wysypać drugą część składników i rozłożyć na nie resztę jabłek, które również posypuje się cynamonem. potem wysypujemy na jabłka ostatnią część składników. wierzch ciasta równomiernie posypać masłem ( startym na tarce na dużych oczkach ). nagrzać piec do temperatury 180stC i w takiej temperaturze piec szarlotkę przez 60minut.
DOBRA RADA : jak placek będzie włożony do piekarnika, można położyć poziom niżej jakąś blaszkę ( tak asekuracyjnie, bo może z jabłek wyciekać sok i trochę tłuszcz z masła ).
Smacznego.!
******
trzymajcie się ciepło.!
xoxo
Alena. ;*
mniami! :))
OdpowiedzUsuńupiekę kiedyś to na kawkę wpadniesz. :)
Usuńp.s. nie mogę się doczekać wtorku. ;*
mm pychota <3
OdpowiedzUsuńwww.kataszyyna.blogspot.com
nie tylko wygląda pysznie, tak też smakuje. :)
Usuńna jesienne obniżenie nastroju lepszy niż kubek lodów. :)
Najlepsze co może być!:)) Pozdrawiam serdecznie !:*
OdpowiedzUsuńna jesień szarlotki królują u mnie wśród ciast.
Usuń;*